Ocupació a la Indústria Local – OIL

La tercera edició del programa OIL-Vallès Oriental 4.0 ha arribat a la seva finalització després de dos anys d’actuacions destinades a fomentar la competitivitat de la indústria local en el sector del metall, l’automoció i la logística associada i altres sectors que formen part de la seva cadena de valor.

El programa s'acomiadava el passat 22 de juny amb una jornada virtual (webinar) on hi estaven convocats tots els ens participants del projecte, les empreses dels sectors d'interès de tota la comarca i representació política tant del Consell Comarcal del Vallès Oriental com de la Diputació de Barcelona.

Segons paraules del conseller de Promoció Econòmica i Estudis, Jordi Manils, els sectors indicats es corresponen a “un teixit productiu molt rellevant a la nostra comarca i que genera molta ocupació i riquesa” i, d'acord amb aquesta premissa, s’han realitzat múltiples accions centrades en promoure la qualificació professional i el desenvolupament competencial de la població activa de la comarca, actuacions específiques per afavorir la transformació digital de les empreses, despertar vocacions industrials entre la població i provocar una mirada específica vers la incorporació de la dona a la indústria.

El conseller Manils destacava que aquest programa d'ocupació, l'OIL Vallès Oriental 4.0" posa en valor la indústria “que ofereix un entorn laboral estable, amb projecció de futur i uns salaris força competitius”. En la mateixa línia, el diputat de Comerç de la Diputació de Barcelona, Óscar Sierra, indicava que “ara existeix un consens  sobre els evidents perills i efectes negatius d’un model productiu excessivament decantat cap al sector financer o els serveis. És en aquest context que apostem per reforçar  la tradició industrial del país com a motor de l’activitat econòmica”.

Després de repassar els origens del programa i fer una àmplia contextualització del mateix, es presentaven les principals actuacions dutes a terme amb el reforç de vídeos testimonials que ho exemplificaven des de la seva participació.

Qualificació professional

Al llarg del programa, un total de 92 alumnes s’han beneficiat de 9 accions formatives (1.050 hores formatives), incloent l'accès a itineraris formatius personalitzats i realitzant també actuacions d'intermediació laboral entre ofertes del sector i els participants que podien obtar-hi.

Els cursos han estat valorats pels alumnes participants, obtenint una puntuació mitjana de 8,8 sobre 10. (Accés valoracions)

Una altra línia formativa implementada ha estat la formació ad-hoc o formació a mida per empreses que cercaven nous professionals. En aquest sentit, dues empreses han acollit un total de 10 alumnes per formar-los i preparar-los per unes tasques concretes, incrementant així les possibilitats de ser contractats.

Testimoni de Miguel Ángel Arza, alumne d'una formació a mida i contractat per l'empresa formadora.

Insercions laborals

El 66% de les persones participants han trobat feina, el 46% en el sector objecte del programa (sobretot a la indústria del metall). D’aquest total d’insercions produïdes, el 52% han estat dones.

Una dada significativa i que, com s'exposava al webinar de cloenda, caldria que fos objecte d’anàlisi i reflexió, és la tipologia dels contractes laborals ofertats: el 94% han estat temporals i amb una mitjana de 3,8 mesos de durada. La contractació a través d'empreses de treball temporal (ETT) és una pràctica generalitzada però especialment elevada a la comarca del Vallès Oriental, fet que s'ha de treballar i revertir per crear relacions més estables i profitoses per ambdues parts, empresa i persones treballadores. 

Vocacions industrials

S’han dut a terme actuacions per despertar vocacions industrials entre els i les joves de la comarca i entre les dones.

Per una banda, s'ha participat en l'edició de 2019 i de 2020 de la Fira Guia't, un entorn idoni on despertar la mirada vers professions que generen menys demanda (sector industrial) o que, erròniament, s'associen a tasques brutes, de poca qualificació o exclusives per al sexe masculí. Desmitificar, despertar la curiositat per altres professions i apoderar el jovent del futur eren, a grans trets, els propòsits de les actuacions del OIL en aquest marc.

Testimoni de Íngrid Falqués, estudiant del CFGS d'Automatització i Robòtica. 

Testimoni de Adolescents.cat, encarregats de la cadena de Challenge Indústria d'aquesta edició.

Vídeo Challenge Indústria: Marta Mas com a dissenyadora industrial (rodat a l'empresa Recam Làser de Caldes de Montbui)

La dona a la indústria

S’han programat cursos exclusivament per dones, com és el cas del curs "operadora del metall i afins" (amb 28 participants) i accions de discriminació positiva com una subvenció per les empreses que contractessin dones participants.

Testimoni de Cristina Asencio, alumna contractada des de fa un any gràcies als continguts assolits a la formació atesa.

En la mateixa línia, es va organitzar una matinal empresarial sobre Plans d’Igualtat, on hi van participar 28 empreses del territori. S'hi repassaren qüestions claus com terminis, aspectes d'obligat compliment, normativa, selecció per competències i/o cecs per obviar qüestions de gènere, i diversos exemples pràctics d'empreses dels sectors d'interès.

Indústria 4.0

Es va celebrar una jornada formativa en matèria de 4.0 a la qual hi van participar 19 tècnics d’empresa i d’ocupació de la comarca. El propòsit d'aquesta actuació era dotar-los de coneixements sobre conceptes, aplicacions, avantatges, particularitats de cada tecnologia facilitadora de 4.0, etc. per poder fer un millor treball d'acompanyament i sensibilització a les empreses que encara miren amb recel aquestes novetats tecnològiques.

Testimoni d'una de les participants, Gemma Gallardo, tècnica del Servei Local d'Ocupació de l'Ajuntament de La Roca del Vallès.

Per altra banda, es va celebrar una jornada empresarial on van acudir 40 interessats en iniciar/avançar el seu procés de digitalització i adopció de tecnologies 4.0 i que va ser el vehicle per presentar la proposta d’acompanyament i assessorament gratuït per a les empreses participants. En total, 15 empreses de la comarca se n'han beneficiat.

Testimoni d'EURECAT, Centre Tecnològic de Catalunya (equip consultor que acompanyava les empreses en aquest procés), i

Testimoni de l'empresa Hidralair, una de les beneficiàries d'aquesta actuació.

 

L'acte cloenda, amés de repassar aquestes i altres actuacions realitzades al llarg de quasi dos anys, també va comptar amb una dinamització molt particular: l'aportada per Maria Batet, qui recollia visualment i en directe les principals dades i informacions que s'anaven compartint. Tots els assistents varen coincidir que és una manera eloqüentment molt poderosa! 

                     

 

Finalment, el programa ha despertat força interès mediàtic entre els principals mitjans del territori. Deixem una petita mostra de la cobertura que se n'ha fet així com dos vídeos de VOTV:

Programa OIL (primers 15 minuts):

Curs d'operadores del metall i afins, 100% destinat a dones de la comarca:

 

OIL-Vallès Oriental 4.0 ha estat possible gràcies a la subvenció de la Diputació de Barcelona i al cofinançament del Consell Comarcal del Vallès Oriental i dels ajuntaments de Les Franqueses del Vallès, Montornès del Vallès, Santa Maria de Palautordera, Granollers, Canovelles, Sant Celoni, Parets del Vallès, Cardedeu, la Llagosta, Caldes de Montbui, la Garriga, Llinars del Vallès, Montmeló, la Roca del Vallès, Martorelles, Vilanova del Vallès, la Mancomunitat de la Vall del Tenes, i a la implicació dels sindicats CCOO i UGT i de les patronals UEI i PIMEC.  El programa ha estat possible també gràcies al consens i la coordinació de la Taula de concertació territorial Vallès Oriental Avança.

Darrera actualització: 24.02.2021 | 17:38
Darrera actualització: 24.02.2021 | 17:38